Oplacalnosc produkcji oleju rzepakowego

Pewien czas temuż w Znaczącej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do wykonywania niemal na całym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie opracowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy a ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie płynące z chowów ekologicznych, w realizacji wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Multilan Active

Opisywane nadużycia połączone z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są drogą na osiągnięcie rynku, i sama jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami poprawiającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, iż z kilograma mięsa można uzyskać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i wartości regulujących produkcję wędlin doskonałej wartości, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny pewno istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to pojęcie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać nieco daleko na sprawdzone produkty doskonałej formie zamiast truć organizm...