Artykuly spozywcze a vat 2016

Produkty spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu systemowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Poglądów na to, w który metoda zapobiegać marnotrawstwu życia jest wysoce, i drinku z nich jest wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Jest wówczas proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tymże wyjątkowo odporny), powinny mieć atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE ukazuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą jakością (stworzona z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają smaku oraz smaku, nie nadają mu znanych kompetencji), niektóre nadają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to typowa droga na przeszkoda marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można podawać zarówno w gospodarstwach domowych.